Valg af kontorstol

Valg af kontorstol

Står du og skal have en ny kontorstol eller overvejer at udskifte den gamle, efterhånden slidte kontorstol?
Så kommer her nogle tips til, hvad du skal være opmærksom på, for at få en god stol der vil gavne din siddestilling.

Stoleben og sæde
Vi starter nedefra, hvor der først og fremmest skal være et godt fundament. Stolen skal derfor helst have 5 ben/hjul, da det giver den største stabilitet. Dernæst skal sædehøjden kunne justeres, så stolen kan indstilles efter personens underbenslængde. Sædedybden bør derudover være justerbar og sædet bør kunne kippes/tiltes, for at skabe så stor variation i sidestillingen som muligt.
Selve sædet skal gerne have en afrundet forkant samt være polstret med et materiale der er rart at sidde på. Polstringen må gerne være af høj kvalitet og slidstyrke, så skummet ikke allerede er slidt ned efter 1 års brug. Sædets polstring bør også forhindrer personen i at glide fremad og være åndbart for huden.

Ryglæn
Ryglænet skal, ligesom sædet, have en behagelig polstring og bør kunne justeres i højde og vinkel. Det er vigtigt, at ryglænet passer til personens naturlige lændesvej, så ryglænet støtter kroppens holdning og også somme tider kan aflaste rygmuskulaturen i den siddende stilling.

Sæde og ryglæn bør endvidere kunne reguleres uafhængigt af hinanden samt låses i forskellige positioner.

Tilbehør
Skal min kontorstol have armlæn på? Det er der delte meninger om. Min personlige mening ift. armlæn ved en skærmarbejdsplads er, at de ikke bør være der. Det er uhyre vigtigt, at kontorstolen kan komme helt ind under bordet, så personen kommer så tæt på bordet som muligt og kan hvile sine underarme på bordets overflade. Dette vil være vanskeligt med armlæn på stolen.
Ligeledes fås nogle stole med nakkestøtte. Nakkestøtte er fint at have, men ikke noget der bør bruges under det almindelige arbejde ved skærmarbejdspladsen. Nakkestøtten bør blot være i brug, når man har brug for aflastning og en pause fra den rette holdning. Her kan nakkestøtten gavne et velfortjent pusterum.

Hvilken stol?
Nu sidder du nok og tænker – hvilken stol skal jeg så vælge og hvilken er den bedste? Da vi alle er forskellig bygget, må jeg derfor svare – prøv dig frem og udsøg markedet. Den stol der passer bedst til dig er ikke nødvendigvis den stol der passer bedst til mig. Så det handler om at komme ud og afprøve forskellige stole og se om den passer til dine kropsmål.

Det allervigtigste budskab ift. kontorstole er dog – BRUG DE INDSTILLINGER DEN HAR! Går du ud og bruger mange penge på en god kontorstol, så gør dig selv den tjeneste, at sætte dig ind i de forskellige indstillinger og brug dem dagligt. Din krop vil takke dig for det og du får automatisk mere variation ind i din arbejdsdag og siddestilling.

God siddestilling og arbejdslyst derude 🙂

Blogindlæg skrevet af:

Dorthe Møller – Ergoterapeut hos Onthespotmassage