Hvad er Ergonomi?

Hvad er ergonomi og hvordan kan du passe bedre på din krop i det daglige arbejde foran computerskærmen?

Det er først og fremmest vigtigt at kigge på, hvordan du bruger din krop i det daglige arbejde. Sidder du altid i samme fastlåste position på din stol, hvor ofte står du op og laver du mange ensidigt gentagede bevægelser i løbet af din arbejdsdag?

En analyse af dit bevægemønster og en øget opmærksomhed på området, vil give et billede af, hvordan du belaster din muskulatur når du sidder/står i forskellige positioner under arbejdet. Analysen kan give et praj om, hvorfor du netop oplever smerter i fx nakke- skulder regionen.

Ensidigt gentaget arbejde betyder, at samme muskel belastes om og om igen, hvis man udfører samme bevægelse mange gange i løbet af dagen. Fx bruger de fleste den samme hånd til at styre musen eller tage telefonen med. Papirerne eller konceptholderen er fx altid placeret til højre for skærmen, så man drejer hovedet og dermed nakkens muskler i samme ensidige bevægelse, uden at være opmærksom på det.

Prøv at ligge mærke til, om du ubevidst udfører de samme bevægelser, evt. i samme retning hver gang. Taler du mest med sidemanden til venstre på kontoret eller har du ofte kun ondt i den ene skulder når dagen er omme? Så kan der være tale om ensidigt gentaget arbejde og det vil være en fordel for dig, at forsøge at variere dit bevægemønster. En nem måde at opdage det på, er også ved at lade sidemanden observere dig i løbet af din arbejdsdag – din kollega spotter muligvis netop det, du ikke selv ligger mærke til.

Der er heldigvis nogle forholdsregler og foranstaltninger du/i kan foretage jer, i forsøget på at undgå smerter/skader. De fysiske omgivelser, altså skrivebord, skærm, stol osv. bør indstilles og ændres i løbet af en arbejdsdag, så du opnår variation og dermed mindsker risici for belastning.
I folderen ”Håndbog om ergonomi på kontorarbejdsplads” kan du/i læse lidt om indretning af din kontorarbejdsplads. Vil du/i vide mere, kommer jeg gerne og holder oplæg om ergonomi på arbejdspladsen eller udfører en konkret indretning af netop din arbejdsplads.

Blogindlæg skrevet af:

Dorthe Møller – Ergoterapeut hos Onthespotmassage