Den næste stilling er altid den bedste

Bruger du nogensinde den funktion dit skrivebord højst sandsynlig har – hæve/sænke funktionen? Det er der desværre alt for få der gør, men hør her hvor godt det vil være for din krop at bruge den.

Det er vigtigt at afveksle vores positioner foran computerskærmen ved fx at komme op og stå flere gange i løbet af en arbejdsdag. Om man rejser sig for at smide noget ud i skraldespande, hente dokumenter fra printeren, gå på toilettet eller hæve sit bord for at stå op i blot 10 min er lige godt. Når du henter noget fra printeren får du selvfølgelig mere bevægelighed i kroppen end ved at stå stationært foran din skærm. Pointen er blot, at det er vigtigt at foretage stillingsskift i løbet af en ellers meget stillesiddende arbejdsdag på kontoret – det har vores krop bedst af! Placer derfor skraldespanden, printeren, kaffemaskinen i en afstand fra dig, så du er nød til at rejse dig – på den måde får du bevægelse ind i arbejdsdagen uden at tænke over det J
Ift. printeren er det desuden vigtigt at du ikke bliver påvirket af printerens varme, støj og dampe og det er derfor bedst, at printeren placeres i et andet rum end dit/jeres arbejdsrum.

Når man STÅR OP og arbejder ved sit hæve/sænke bord, kan man ligeledes få bevægelse ved, at stå på stedet og vægtoverføre fra det ene ben til det andet – her er det vigtigt ikke at lave ”salsa”-hofter, men holde overkroppen og dermed ryg og bækken ret og vægtoverføre ved at gå en smule ned i knæ.
Denne vægtoverføring kan ligeledes benyttes i andre situationer i din hverdag, hvis du lider af smerter i ryggen ved at stå stille/stationært for længe af gangen. Du kan fx vægtoverføre mens du står og børster tænder, vasker op eller står i kø i kantinen. På den måde indarbejdes bevægelse og dine muskler skiftes til at yde spænding og dermed belastning. I kan jo forsøge at lave en ”dansende række” i køen i kantinen, så i får flere med på idéen – det gør det både sjovere og knap så akavet J

Vil du have yderligere træning i løbet af din arbejdsdag, kan du anskaffe dig et balancebræt til at stå på, når du står ved dit skrivebord. Af med skoene og op på brættet blot 5-10 min om dagen, vil øge din balance og styrke dine stabiliserende muskler. Ligeledes kan du afveksle din siddestilling ved at sidde på en stor terapibold i stedet for kontorstolen et par gange om dagen.
Brug redskaberne som en afveksling i løbet af dagen og sæt evt. en alarm der minder dig om at komme op og stå eller beslut dig for, at du vil bruge brættet eller bolden fx hver dag efter frokost.

Vores krop er skabt til bevægelse, så op af stolen og brug dit hæve/sænke-bord eller tag kollektivt 10 min ud af arbejdsdagen til at lave øvelser sammen med kollegerne på kontoret J

Blogindlæg skrevet af:

Dorthe Møller – Ergoterapeut hos Onthespotmassage